Att resa med din katt


Ibland kan det vara oundvikligt att behöva ta med din håriga kompis på resande fot. Och ja, det kan även vara mycket mödosamt. Men det behöver dock inte vara det, inte om du ser till att planera resan i förväg för att göra det så lätt och bekvämt för dig och din katt att resa tillsammans.

Den första fasen i planeringen bör vara att överväga huruvida du verkligen måste ta med din katt eller dina katter på din resa. En resa kan vara oerhört ansträngande för ditt husdjur. De påverkas både fysiskt och mentalt och som husse eller matte vill man gärna undvika att utsätta sina djur för detta såvida det inte är ytterst nödvändigt. Om du har möjlighet att lämna din katt hemma och kan anordna att någon tar hand om den, gör det. Om detta dock inte går att anordna eller om du ska flytta, måste du onekligen resa med din katt.

Den andra fasen i planeringen utgörs av att se till logistiken. Var ska du resa, hur länge ska du resa och vad finns det för möjligheter att låta din katt få komma ur buren? Dessa frågor bör besvaras. Om du ska bosätta dig någon annan stans och måste ta dig dit via ett flygplan kan det vara mycket att hålla koll på, utöver din katt. Ska du exempelvis flytta till England innebär detta en flygresa och förmodligen en del bagage också. Hör dig för med flygbolaget vilka regler och bestämmelser de erbjuder när man flyger med djur.

Om du inte behöver ta med din katt på ett flygplan är detta bra. Situationen är inte lika omständlig men du bör även ha en del saker i åtanke även om du åker landburet kollektivt eller tar med din katt i bilen. Se alltid till att din katt befinner sig i sin bur. Även om du reser i din egen bil bör du inte under några omständigheter låta den springa löst. Detta är en trafikfara som du varken bör utsätta dig, din katt eller någon annan för. Försök i stället placera buren på ett sätt så att din katt kan se dig, eventuellt omvärlden. Detta beror på din katts personlighet då vissa katter gillar att ha uppsikt medan andra enbart blir stressade och rädda av detta. I övrigt bör du alltid se till att ha med dig vatten och mat, samt ge din katt möjlighet att uträtta sina behov så gott det går.