Det är viktigt för katter att få klösa

Katter har en del naturliga instinkter som ibland kan irritera oss människor. Kanske har du någon gång nästan gråtit blod för att din katt gett sig på soffan med sina vassa klor, eller så är det tapeten som fått sig en omgång. Detta går dock enkelt att avhjälpa med ett bra klösträd.

Därför klöser katter

Att katten klöser på saker är inget beteende den ägnar sig åt bara för att irritera dig. Det är istället en helt naturlig instinkt som behövs för att katten ska må bra. När katten klöser vässar den sina klor, tränar sina muskler och får bort gamla kapslar runt klorna. Om du har en katt har du kanske någon gång hittat något som ser ut som en ihålig klo på en plats där katten har klöst. Då är det den yttre delen på klon som slitits bort, något som är helt normalt. Det är dock förståeligt att du inte vill ha hela inredningen förstörd för att din katt ska få utöva sin naturliga instinkt. Då är ett bra klösträd för katt en perfekt lösning. Klösträd finns i många modeller hos Zoo.se så att du kan hitta ett som din katt gillar.

Lär katten klösa på klösträdet

Det är förstås inte alltid bara att köpa ett klösträd för att få katten att sluta klösa på soffan, ibland behövs en inlärningsperiod också. Det finns mängder av knep som du kan ta till för att det hela ska gå enklare. När katten klöser på din soffa ska du inte skrika åt den utan istället bestämt flytta den till klösträdet. När katten klöser på klösmöbeln kan det också vara bra att belöna i början. Säg att den är duktig och ge lite godis. Snart kommer katten att förstå att det är på klösmöbeln den ska klösa.

Välj rätt klösmöbel

Det finns mängder av klösmöbler till katt att välja bland, allt från enkla plattor i wellpapp till stora klätterställningar. Det kan dock vara bra att investera i en högre möbel som katten kan klättra upp i för att stimulera den. Katter gillar också av naturen att sitta högt upp så att de har överblick över vad som sker i hemmet. Om du har plats kan det vara bra att investera i flera olika klösträd, till exempel ett högre träd och en så kallad klöstunna. Då har katten fullt av valmöjligheter. Det är också trevligt om klösträdet har någon form av krypin där katten kan dra sig undan och vila. Kort sagt, ett klösträd kan ha många olika funktioner. Gör dig själv en tjänst och investera i ett åt din katt så kan du njuta av hela möbler och väggar och slipper köpa nytt hela tiden.