Sommarkatter

Många får något både argt och sorgset i blicken när de hör någon nämna ordet sommarkatt. En sommarkatt är vanligen en katt som man skaffar sig som kattunge och har på sitt lantställe under sommaren. När sommaren är slut händer det inte sällan att katten helt enkelt blir lämnad åt sitt öde. Det beror nog dels på att människor tror att katter har bättre förmåga att klara sig i det vilda än vad de egentligen har. I vissa fall beror det också på ren och skär nonchalans, man bryr sig helt enkelt inte om vad som händer med katten.

Därför ska du inte skaffa sommarkatt

Till skillnad från vad du kanske tror så är inte en tamkatt speciellt rustad för att klara ett liv i de vilda. De hittar ofta inte tillräckligt med mat och kan gå ett hemskt öde till mötes både genom att svälta och frysa ihjäl. Problemet med vilda katter som springer vind för våg är också stort, och de frivilligorganisationer som tar emot hemlösa katter är ofta fullbelagda. Det är så klart inte bara människor som skaffat sommarkatt som lämnar sina djur åt sitt öde, Människor överger sina katter året om vilket är ett stort problem. Om du inte är riktigt säker på att du kan vårda en katt hela dess liv ska du inte skaffa en.

Hjälp övergivna sommarkatter

Om du verkligen vill ha en egen katt är det en god idée att adoptera en sommarkatt eller en katt som farit illa av andra anledningar. Det finns många frivilligorganisationer som tar hand om, och sedan hjälper dessa katter att hitta nya hem. För den som tycker fenomenet med sommarkatter är hemskt kan detta vara ett sätt att hjälpa. Det är lätt att tänka att man verkligen vill ha en kattunge när man ska skaffa katt, men försök att tänka om. Om du verkligen tycker om djur så är det mycket bättre att ge en katt som redan finns ett nytt och kärleksfullt hem.