Brittiskt korthår – bestämd men snäll

Katten har varit en del av människans historia så långt tillbaka i tiden man kan minnas. Rasen brittiskt korthår (förkortas BSH) har funnits länge. Ursprunget sägs vara katter från bondgårdar i England, men ett målmedvetet avlande startades av Harrisson Wier, som också låg bakom den första kattutställningen i London år 1871. I England talar man om honom som ”The Father of the Cat Fancy”; han arbetade också med katter hela sitt liv. Utan Wier hade kanske inte rasen utvecklats till vad den är idag. Rasen har en besläktad ras som kallas brittiskt långhår, vilken har avlats fram från brittiskt korthår.

Rasens utseende

En katt av rasen brittiskt korthår har kort päls som är tät och känns nästan som plyschmaterial när man klappar den. Den klassiska bilden av rasen är en stålgrå katt med målmedveten blick. Under en period kallades den därför ofta ”brittisk blå”. Dock finns rasen idag i många olika färger och även randiga, sköldpaddsfärgade, smoke och andra varianter är godkända enligt standarden. Ögonfärgen finns däremot inte i lika många varianter som pälsen. De är blå, guldbruna eller går i en kopparton. Vissa katter kan ha olika färger på sina ögon.

Katten är robust, har kraftigt huvud och kraftig kropp, vilket är ett av skälen till att rasen är så populär. När ett brittiskt korthår stöter sin hårda skalle mot ditt smalben för att få uppmärksamhet, då både känns och hörs det!

Egenskaper

Lynnet hos brittiskt korthår är stabilt, men katten är samtidigt bestämd. Trevligt temperament är en beskrivning som ofta går att läsa om rasen. Den fungerar utmärkt som familjekatt men kan också vara ensam. Katten tycker om att leka men bestämmer själv när. Dessa katter är ofta tysta och lugna. Egenskaperna är troligen anledning till att rasen hamnar på 10-i-topplistan i Sverige.

Skötsel

Det går att lura sig på att korthåriga djur inte behöver mycket pälsvård, men ett brittiskt korthår behöver borstas, helst varje dag. Det är absolut viktigast de tillfällen på året då pälsen ökar eller minskar, beroende på årstiden. Då ska ägaren borsta lite extra. Rasen är inte mindre allergen än andra kattraser. Det vill säga, om du är allergisk eller tror att du är det, så är det möjligen inte rätt ras att välja. Om man ändå vill ha brittiskt korthår kan det kanske lindra att använda Viscotears, som är ögondroppar för torra ögon.

Vad gäller mat är det viktigt att vara observant på vad katten äter, så att den inte blir för tjock och förlorar sin hållning. Eftersom rasen är ganska bastant och robust i utgångsläget, kan man luras att tro att den kan äta mycket, men då kan den bli fet, precis som alla kan.

Livslängd

Brittiskt korthår lever mellan 7-12 år. Vad gäller sjukdomar finns ingen som är specifikt förknippad med just brittiskt korthår, utan de kan drabbas av sjukdomar som andra katter också får. Exempel är förtjockning på hjärtmuskulaturen (HCM) vilket kan drabba katten och då dör den plötsligt. Det finns dock hälsoprogram som många uppfödare följer, för att förbättra det. En annan sjukdom är höftledsdysplaci som kan leda till artros.