Att tänka på vid kattskötsel

Att skaffa en katt är ganska enkelt och de är inte så hemskt dyra varken att ta hand om eller att ta med sig hem. Men det finns en hel del regler om kattskötsel, både skrivna och oskrivna, som många människor antingen glömmer bort eller helt enkelt inte vet om. Hur fungerar kattförsäkring? Behöver katten ens försäkras? Hur stor yta behöver katten att leva på, vad äter den och hur länge kan man egentligen lämna en katt ensam? Med så många katter som överges och hamnar på katthem varje år är dessa saker som nya ägare bör tänka på.

listen_do_you_want_to_know_a_secretKattens hälsa och välmående

När man först får hem sin lilla kattunge är det svårt att inte bli helt förälskad – de stora ögonen, de söta små klorna och tänderna som knappt känns när de leker. Men när katten växer upp är det ofta människor tröttnar, oftast för att de inte inser vad det faktiskt innebär att ha en katt. För att minimera risken för att bli riven och biten av de ganska rejäla klor och tänder en vuxen katt har, bör man försöka att inte uppmuntra beteendet när katten är liten, hur gulligt det än är. En katt bör inte lämnas ensam mer än några timmar åt gången, då de trots sin självständiga personlighet behöver gott om kärlek och sällskap för att må bra. En huskatt klarar sig heller inte själv i det vilda – en myt som ofta är orsaken till att katter överges, som t.ex. ”sommarkatter”. De behöver sina människor. De tål även en hel del förändring, så en flytt behöver inte heller vara några problem. gör flytten enklare med flyttstäd Göteborg.

Kattförsäkring och lagar

Det finns en hel del lagar gällande din katt. Katten bör i första hand vaccineras mot sjukdomar som kattpest och kattsnuva, samt kastreras för att varken bli sjuk eller orsaka oönskade kattkullar. Även innekatter bör vaccineras och kastreras för att hållas friska och lugna men detta är ett förslag, snarare än lag. Något som är lag däremot är att katter inte får lämna sin mamma och flytta till ett nytt hem tidigare än vid 12 veckors ålder, samt att en balkong som katten vistas på mer än fem meter över marken måste ha ett skyddsnät runtomkring. Katten riskerar annars att allvarligt skadas om den skulle falla ner. Du måste även se till din katt minst två gånger per dag och se till att den alltid har tillgång till friskt vatten och minst en varm, torr liggplats. Att försäkra sin katt är också ett väldigt bra alternativ, då det kan göra stor skillnad om katten skulle bli sjuk eller skadas.