Hur länge lever katter?

Få saker förgyller tillvaron som husdjur gör, vare sig det gäller hundar, gnagare, reptiler eller fåglar. Framför allt katter är oerhört populära världen över, vilket är förståeligt med tanke på deras oemotståndliga charm och attityd – men det finns ändå en hel del att tänka på vid kattköp. En vanlig missuppfattning är att katter är så pass självständiga att de inte behöver sällskap, men detta är inte sant. Det varierar såklart från katt till katt, men en lycklig katt är ofta en som helst av allt ligger och spinner i famnen hos sin sovande människa. De lever även väldigt länge och förtjänar att leva ut ett långt och lyckligt liv med sin familj.

Motståndskraftiga och charmiga djur

Det finns anledning till att katter finns överallt i världen och klarar sig så bra, oavsett omständigheter. De är starka, smidiga och intelligenta djur som fortfarande har kvar en hel del av sina jaktinstinkter. Det händer ofta att människor tror katter inte lever särskilt länge – skaffar man hund får man höra en hel del om hur man nu har ansvar för djuret i 10-15 år. Men katter lever precis lika längre, ofta till och med ännu längre. Det är inte ovanligt att en katt, särskilt en innekatt, blir över 15 år gammal. Innekatter skyddas från både sjukdomar, trafik, elaka människor och slagsmål med andra katter, vilket gör att de ofta är både friskare, lyckligare och lever längre – så länge de får gott om stimulans och uppmärksamhet inomhus, såklart. Att lära katter gå i koppel är också ett bra alternativ. Katter kan sova i princip var som helst, men det skadar inte att kanske ge dem lite bekväma sängar att välja mellan. De kommer att tacka dig.Hur länge lever katter 2

Om du går i kattankar är det viktigt att tänka på att katter, precis som alla andra djur, inte är impulsköp. Det är alldeles för vanligt att kattungar ges bort gratis från ”misstagskullar”, som resultat av katter vars ägare inte varit ansvarsfulla nog att kastrera dem. Dessa kattungar blir lätt impulsgåvor till andra, men överges eller lämnas bort efter bara några år när deras ägare tröttnat på dem. Sommarkatter är ett tragiskt, men förvånansvärt vanligt fenomen, där människor tror på myten om att domesticerade katter klarar sig själva i det vilda, och överger dem på landet eller i skogen efter semestern. Ofta handlar vanvård av katter om att människor helt enkelt inte har kunskap om hur en katt bör skötas. Sveriges Kattklubbars Riksförbund arbetar bland annat för att förebygga detta genom att informera och förespråka hårdare regler om kattägande. Katter är fantastiska djur som förtjänar precis samma respekt och status som till exempel hundar har i samhället.