Olika raskatters egenskaper

Det kan vara svårt att bestämma sig för vilken sorts katt man ska välja att köpa. Huskatter, även kallat bondkatter, är den vanligaste sortens katt i Sverige idag. Vill du hellre köpa en raskatt, det vill säga en katt som är stambokförd, kan du till exempel se listor över dessa hos SVERAK (Sveriges Raskattklubbars Riksförbund). Idag finns där över 40 registrerade raskatter. Du kan välja bland långhåriga, korthåriga och alla möjliga färger och mönster. Olika raser sägs också ha olika egenskaper – du har kanske hört talas om Perserrasens tystlåtenhet eller Siamesens livliga karaktär och djupa ”röst”?

 

Lugna eller livliga raser?
Generellt sett brukar det sägas att långa och slanka kattraser är mer aktiva och pratglada än de knubbigare raserna. Långhåriga katter är dessutom oftare lugnare och tystare än de korthåriga motsvarigheterna. För dig som föredrar den lugnare och tystare typen är Perser, Exotic eller Brittiskt korthår bra exempel på sådana. Bland de mer aktiva och livliga raserna finner vi Abessinier, Siames och Burma. Dessa älskar umgänge och pratar ofta och högljutt. Det finns givetvis också kattraser som befinner sig mittemellan lugn och livlig. Köper du till exempel en Helig birma, Norsk skogskatt, Maine coon eller Ragdoll kan du både förvänta dig lugna och aktiva stunder med katten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ragdoll är den populäraste raskatten
Den allra mest populära raskatten i Sverige idag är Ragdoll. År 2014 registrerades nästan 2000 Ragdollkatter i Sverige. Kostnaden för denna omåttligt populära katt uppskattas idag vara upp emot 8000 kr, men det kan det också vara värt. En Ragdoll kan nämligen både vara lugn och lekfull. Den sägs vara en människokär katt som fungerar bra i familjer. Den passar även mycket bra som innekatt och är ofta matglad. Utöver det är rasen både nyfiken, sällskaplig och medgörlig. Letar du efter en lätthanterlig katt är alltså Ragdoll något för dig. Rasen är en till utseendet kraftfull katt med stora och djupblå ögon och pälsen är medellång eller lång. Namnet Ragdoll kommer från att den ofta blir så avslappnad i kroppen när man lyfter upp den att den känns lealös – ungefär som en trasdocka, som namnet betyder på engelska.