Brittiskt korthår

Om du funderar på att skaffa katt upptäcker du snart vilket gigantiskt utbud det finns av olika kattraser. Det finns alltifrån hus- eller bondkatter du kan köpa för nästan inga pengar alls, till framavlade och betydligt dyrare raser. Huskatten är den allra populäraste katten att äga i Sverige idag, och på listan över de 10 vanligaste kattraserna i landet hittar vi även Ragdoll, Birma och Perser. På plats sju finner vi även Brittiskt korthår, en kattras som både är lättskött och tillgiven.

Historien om Brittiskt korthår
Ursprunget till Brittiskt korthår tros gå långt tillbaka i tiden, ända till det första århundradet i vår tidsräkning. Detta gör rasen till en av de äldsta kattraserna i världen. Den rasen vi känner igen idag växte fram genom att romarna tog med sig egyptiska tamkatter till Storbritannien. Väl där blandades de med den europeiska vildkatten. Det var dock först på 1800-talet som man började avla fram de allra bästa versionerna av katten. Framåt slutet av 1800-talet blev det ovanligare med Brittiskt korthår, framförallt i och med att den då nya kattrasen Perser och liknande långhåriga raser blev mer populära. Det var inte förrän efter andra världskriget som man återigen började återetablera Brittiskt korthår, vilket gav resultat då rasen på 1970-talet fick ett formellt erkännande från kattregister.Brittiskt korthår 2

Utseende, skötsel och temperament
Brittiskt korthår, även ibland kallat ”Britten”, är en ras med massiv och knubbig kropp och relativt korta ben. Med sin fluffiga päls, tjocka svans och gosedjursliknande utseende har den med tiden kommit att bli en av de mest populära husdjurskatterna i Sverige. Rasen har för det allra mesta bärnstensfärgade ögon, men även blå och gröna ögon kan förekomma hos vissa varianter. Britten utvecklas långsamt, och först vid 3-4 års ålder räknas den som färdigutvecklad. En fullvuxen hane väger 5-8 kg, medan honorna generellt sett är lite lättare med sina 4-6 kg. Rasen fungerar bra som familje- och sällskapskatt, då den är både vänlig och tillgiven. Som vuxen är den även förhållandevis stillsam. Detta göra att den trivs bra i lugna hem, och den fungerar utmärkt som innekatt. Har du inte haft katt förut kan Brittiskt korthår verkligen vara något för dig, då den inte kräver mycket mer än kärlek från sina ägare.