Scottish Fold

Scottish Fold är en tamkattras som har sitt ursprung i Skottland. Kattrasen har fått sitt namn på grund av en naturlig dominant genmutation som katten har, som påverkar brosket i kroppen. Detta får bland annat effekten att kattens öron viker sig, det vill säga ”folds” på engelska. En Scottish Fold avlas alltid tillsammans med en Scottish Straight, som rasen är nära besläktad med, och som alltså har raka öron. Detta eftersom det är dödligt att ha dubbla anlag för vikta öron. En kull kattungar efter en sådan avel kan således ha både vikta eller raka öron, där de kattungar som har raka öron blir Scottish Straight, och de med vikta Scottish Fold. Man skiljer också mellan enkelvikta och dubbelvikta öron. Enkelvikta öron pekar rakt fram, medan dubbelvikta ligger ner mot kattens huvud. Mutationen medför dock inte bara rasens säregna, ofta uggleliknande utseende, utan också den nackdelen att de har en särskild benägenhet att drabbas av en ärftlig sjukdom, osteokondrodysplasi, som innebär att katterna lider av gradvis värre bendeformationer och broskdeformationer. Scottish Fold är därför inte en helt okontroversiell ras – i Sverige är det till exempel olagligt att avla kattraser som har ”sjukdomar eller funktionshinder som kan nedärvas”.

Trots detta är Scottish Fold ett populärt husdjur, sannolikt på grund av sitt lunga temperament och sitt rykte om att vara kärvänliga och trofasta följeslagare. I kombination med katternas unika utseende har detta gjort att Scottish Fold-kattungar ofta kostar betydligt mer än katter av mer vanligt förekommande raser.1024px-Adult_Scottish_Fold

Rasen har sin början i Skottland under tidigt 1960-tal, och en vit bondkatt som hette Susie. Hon hittades vid en bondgård nära Coupar Angus i Perthshire, och hade öron med ett veck i mitten. Två av Susies kattungar föddes med samma öron, och en av dem köptes av en granne till gården, William Ross. Det var Ross som först registrerade rasen vid Governing Council of the Cat Fancy i Storbritannien, år 1966, och som började avla kattungar av rasen med hjälp av genetikern Pat Turner.

Om du älskar Scottish Fold i synnerhet, och katter i allmänhet, och gärna visar det på dina kläder, kan du enkelt beställa en t-shirt med tryck på Medtryck.com. Då kan du till exempel trycka upp t-shirts med en bild av din egen Scottish Fold.