Dyra kattraser

Katt är ett husdjur som är både populärt och uppskattat bland många. Oavsett om du har en familj eller bor ensam kan katter vara ett sällskap som du kan utveckla en fin relation till. Du kan välja att skaffa katt utan att knappt lägga ut några pengar, då blandraskatter till och med skänks bort i vissa fall. Är du ute efter en katt med rasspecifika egenskaper, eller drömmer du om att ställa ut ditt husdjur på utställningar och vinna priser, är en katt från dyrare raser någonting som du troligen kommer att vilja köpa.

photo-1457781124770-31d58ecd4be3Hur du ska välja rätt kattras

Det kan vara en djungel för den som vill köpa katt när man ska hitta rätt ras bland de dyrare alternativen. Det första du bör fråga dig själv är vad du vill ha för egenskaper hos katten. Önskar du en sällskaplig katt som gillar mycket uppmärksamhet, socialt umgänge och lek så kanske en Ragdoll är ett alternativ. Vill du hellre ha en mer självständig katt som inte kräver så mycket uppmärksamhet utan mest sköter sig själv kanske en Bengal är ett bättre alternativ. Vill du ställa ut din katt och medverka i tävlingar är en dyrare kattras en god idé att införskaffa och här är till exempel Burma ett bra val. Oavsett vilken ras du väljer behöver du vara medveten om att en katt kräver ompyssling, tid och pengar. Den kommer även att fälla hår på kläder och möbler, så en god idé är att se över möjligheterna med att få hjälp med hemstädning om du inte vill städa så mycket själv.

Hitta rätt uppfödare och pris

Några av världens dyraste kattraser inkluderar Bengal, Savannah, Manx och Nakenkatt. Oavsett hur mycket pengar du är villig att spendera finns det näst intill oändligt många uppfödare av kattraser, både i Sverige och utomlands. Allt från etablerade och stora uppfödare till privatpersoner avlar och föder upp katter och det kan vara svårt att hitta rätt. Det finns dock några riktmärken att tänka på när du ska köpa en katt. Befinner du dig i Sverige är det en god idé att kolla upp så att uppfödaren är medlem i SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund. På deras hemsida kan du hitta seriösa uppfödare av dyrare kattraser och även läsa om egenskaper hos olika raser så att du väljer rätt katt för just dina ändamål. Medlemmar som är med i SVERAK och som föder upp katter har åtagit sig att följa vissa riktlinjer som till exempel rör skötsel, vaccineringar och omvårdnad av sina avelskatter.