Kattsäkra hemmet

Katt är ett av Sveriges populäraste husdjur och med tanke på hur gosiga och söta katter kan vara är det kanske inte så konstigt. Men när du har en katt hemma gäller det att du ger den en säker miljö att bo i. Skulle du bo i lägenhet med balkong är det extra viktigt att du kommer ihåg att kattsäkra balkongen innan du låter dörren stå öppen en dag. Det finns många saker som du behöver tänka på när du har en katt hemma, allt för att din katt ska vara så trygg som möjligt.

Se till att katten hittar hem

Innan du skaffar en katt eller om du flyttar med en katt finns det några saker du bör tänka på. En katt behöver två veckor på sig för att lära sig att Balkongden bor där den bor. Detta betyder att du behöver ha katten inlåst i din bostad innan du låter den gå utanför dörren, om den möjligheten finns. Katter påverkas olika under olika årstider, håll katten säker under påsk och nyår då raketer kan smälla av och skrämma katten. Skulle du bo i hus med trädgård kan det även vara bra att sätt koppel på katten som sedan fästet i husväggen de första dagarna, för att katten ska kunna lära känna trädgården. I trädgården är det även väldigt bra att du har ett helt och ordentligt staket. Detta ser både till att katten lär sig var hemmets gräns går tydligare, samt skyddar katten från andra djur. Inne i din bostad ska du se till att det inte finns lösa inkopplade sladdar liggandes då katten gärna är på dessa.

Ta med din katt på semestern säkert

När du väl har fått eller köpt din katt kommer du behöva transportera hem den på något vis. Se till att du skaffar en stadig bur med bra skydd från alla kanter och att du gör en mysig och mjuk plats åt katten att ligga på. Det gäller att transportera din katt säkert, då kommer både du och katten att vara tryggare. Detta gäller givetvis även om du ska på semester och tar katten med dig. Att ha med sig katten till sitt sommarhus eller sina föräldrar över julen kan vara ett måste för många. Åker ni bil på semestern när katten följer med, kan ni kattsäkra bagageluckan med galler. Detta gör att katten får ett mycket större utrymme att röra sig på och kan har både mat och vatten lättillgängligt. Om ni har katten i bilen ska ni bara komma ihåg att ha rutorna lite nedvevade om ni lämnar bilen för att äta.